Отг:Анимиране на зъбни предавки 8 Месеци, 1 седмица
Най-лесно става, като си моделираш забната предавка, след това я сглобяваш към валовете (или осите), и анимиращ връзките, които си създал при сглобяването.
Ето и един пример на анимирана зъбна предавка:
Механизмът ми е доста сложен.Едното зъбно колело освен да се върти около собствената си ос изпълнява и сложно пространствено преместване.Пробвах по начина който сте ми описали.За прости движения се държи добре ,нов моя случай се държи неадекватно.Можете ли да ми помогнете с подробен пример за самия механизъм на работа при анимирането, зашото имам чувството,че аз нещо не правя както трябва.Благодаря,Ви.
Ще можеш ли да го опишеш това движение какво представлява, за да ми стане ясно какво по точно имаш в предвид. Можеш ли да направиш една снимка или схема и да я качиш във форума да видим всички за какво става на въпрос.
Поздрави: Венков
ок!
Защо според теб трябва да имат различни скорости на въртене тези колелета, след като имат еднакъв брой зъби (отношението на ъгловите скорости е равно на отношението на броят на зъбите в зъбната предавка, и сподер мен само посоката на въртене е обратна)? Има ли аксиални движения във сглобката или само ротационни?? Всичките колелета се въртят около стационарната ос или как? Сори, ако задавам тъпи въпроси, но още не ми е съвсем ясно механизмът ти как се движи. Ако можеш да направиш още една снимка със посоките на въртене и да я качиш ще е супер.
Инвентор моделите можеш да ми пратиш на mashinostroene.net@gmail.com и ще се пробвам да ти ги анимирам идната седмица!
Поздрави: Иван Венков
Колелото, което е горе в ляво (за което си мислиш, че е с променлива скорост, и за това си прав защото радиусът уможен по ъгловата скорост ти дава линейната скорост на ЗК, а поради това, че първото колело е лагерувано ексцентрично скоростаа му е променлива, а от там и скороста на последното колело) стои ли неподвижно!!????. Ако се движи с всичките колелета, анимацията ти вече е почти готова
Поздрави: Венков
Да, ще направя няколко туториала даже, ама малко по нататък - сега нямам много време да заисвам уроци! Имаш ли забележки по видеото, което ти пратих вчера? Може ли да го качна на сайта?
Поздрави
За по-голямо ъточнение разкъсах механизма.Наи-лявото зъбно колело се върти около ексцентрична ос и стои на една и съща ос с най-дясното, като и двете се въртят около тази ос.Най-дясното трябва да си променя скоростта на движение ако най-лявото се върти с постоянна скорост.Така вече мисля че е по-ясно.В анимацията, която направи второто зъбно колело (от ляво на дясно)сякаш не е зацепено със първото.
Поздрави Иво Камбуров.
На анимацията не съм синхронизирал скоростите на въртене и затова изглежда така! Синхрозацията сатва, като се въведе формулата за кинематична зависимост между ексцентричното колело и това, което се зацепва с него като параметър. И тогава скоростите ще са различни.
Поздрави
Отг:Анимиране на зъбни предавки 7 Месеци, 3 Седмици
Не мога да вкарам закона за джижение в това поле.Първо как се вкарва корен квадратен.И другото е ,че всичко в тази клетка го възприема като градуси.
Поздрави Иво.
Отг:Анимиране на зъбни предавки 7 Месеци, 3 Седмици
Ка се пишат формули с Инвентор пише в хелпа(F1) (корена е sqrt(.......)). А за това, че всички параметри са в градуси - точно така трябва и да бъде (нали се търси ъгловото завъртане на двете колелета). Във формулата, която съм ти иъвел има мм и градуси. мм се съкращават и ти остават само градусите!